Najłatwiej jest zacząć od profilaktyki.
Jak jeść czosnek i cebulę, aby uniknąć nieświeżego oddechu?
Jeśli nie możesz lub nie chcesz zrezygnować z przyprawionych potraw, pamiętaj o kilku prostych zasadach, które zapobiegną nieświeżemu oddechowi.
Pij dużo wody
Przykry zapach może być spowodowany drobnymi cząsteczkami czosnku i cebuli, które utknęły między zębami, na języku lub w wysuszonej śluzówce. Woda przynajmniej częściowo wypłucze te ostre śmierdzące kawałki z ust do żołądka.
Przekąska w postaci sałatki lub jabłka
W jednym z badań naukowcy stwierdzili, że żucie jabłka lub liścia sałaty sprawia, że zapach czosnku z ust jest znacznie mniej wyczuwalny. Teoretycznie inne świeże owoce i warzywa, które mają wysoką zawartość wody i błonnika, miałyby takie samo działanie. Na przykład ogórki lub twarde gruszki.
Jak pozbyć się oddechu czosnkowego i cebulowego?
Jeśli jest już za późno na profilaktykę, oto 4 sprawdzone sposoby na szybkie odświeżenie oddechu.
Przepłucz usta wodą
Dzięki temu wypłuczesz z ust większe cząstki cebuli i czosnku. Nie oczekuj jednak, że woda całkowicie usunie zapach. Aby zwiększyć efekt, potrzebne będą poważniejsze środki.
Umyj zęby
Cząsteczki czosnku lub cebuli mogą pozostać między zębami, w płytce nazębnej lub pod linią dziąseł. Dlatego po jedzeniu dokładnie umyj zęby.
Przepłucz usta płynem do płukania ust
Idealny jest silnie pachnący płyn do płukania ust, np. z mięty.
Przyjrzyj się składowi różnych płynów i zdecyduj się na taki, który na liście składników ma dwutlenek chloru. Istnieją pewne dowody naukowe sugerujące, że płyny zawierające dwutlenek chloru są bardziej skuteczne w kontrolowaniu nieświeżego oddechu.
Wypij szklankę mleka
Mleko pomaga zmniejszyć stężenie związków chemicznych zawierających siarkę, które powodują nieprzyjemny zapach cebuli lub czosnku. Ogólnie rzecz biorąc, według badaczy, najlepsze efekty daje zalewanie mlekiem każdego kęsa jedzenia z czosnkiem lub cebulą.