Pigwa – tajna broń przeciwko grypie żołądkowej

Data:

Produkty spożywcze z naszej diety mają ogromne znaczenie na nasz wygląd, samopoczucie i stan zdrowia. Dobroczynny wpływ mają przede wszystkim owoce, warzywa oraz zioła, które często traktujemy po macoszemu na co dzień. Jest to poważny błąd, zwłaszcza jeśli dana roślina może nas bardzo wspomóc przy naszych codziennych dolegliwościach. Jak na przykład pigwa. Owoc często zapominany, a który może bardzo dobrze wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie.

Czym jest pigwa?

Pigwa to wieloletnia roślina o pokroju dużego krzewu lub niewielkiego drzewa, sięgającego do kilku metrów wysokości. Ma różne ubarwienie liści i duże owoce o żółtym kolorze. Ten afrodyzjak starożytnych Greków często jest mylony z pigwowcem. Pomimo podobieństwa w nazwie i wyglądzie owoców, rośliny nie mają podobnych właściwości. Najłatwiej rozpoznać je po owocach – owoce pigwowca są znacznie miejsce i przypominają małe, żółte jabłuszka. 
Większe owoce pigwy są częstym składnikiem przetworów owocowych, dając im kwaskowaty, orzeźwiający smak. 

Jakie właściwości ma pigwa?

Pigwa dostarcza nam wielu składników odżywczych. Jej miąższ bogaty jest w pektyny, żelazo, potas, miedź, mangan, witaminę B1, B2 oraz C. Owoce tej rośliny to także cenne źródło aminokwasów, jak alanina, treonina, kwas asparaginowy i glicyna. 
Największą jednak zaletą pigwy jest duża zawartość polifenoli i flawonoidy w skórce owocu. Substancje te mają właściwości antyoksydacyjne, czyli korzystnie wpływają na redukcję stanu zapalnego i zmniejszone ryzyko wielu chorób przewlekłych. 

Jak działa pigwa na nasz organizm?

Pigwa to jedna z tych roślin o szerokim, korzystnym działaniu na nasz organizm. Przy czym właściwości te zauważymy przy surowym owoc pigwy, jak i przetworzonym w postaci przetworów czy nalewek.
Jej regularne spożywanie pomaga znacznie wzmocnić odporność, co bardzo się przydaje podczas okresu jesienno-zimowego. Wtedy też najchętniej sięgamy po przetwory owocowe, które właśnie pigwa może świetnie uzupełnić. Łączymy więc przyjemny smak domowych dżemów ze wzmacnianiem odporności. Dodatkowo zmniejszają poczucie zmęczenia psychofizycznego, a także wspomagają poprawne funkcjonowanie żył i tętnic.
Owoce pigwy dobrze wpływają na wątrobę, wspomagając jej regenerację. Jest to ważne, zwłaszcza jeśli nie prowadzimy najzdrowszego trybu życia. Pigwa w diecie, może bowiem znacznie poprawić kondycję tego organu, zajmującego się głównie oczyszczaniem naszego organizmu. 
Układ pokarmowy również skorzysta na spożywaniu pigwy. Nie tylko przez fakt, że jest to owoc, a więc źródło prostych cukrów. Pigwa wzmaga nasz apetyt, pobudzając wytwarzanie soków trawiennych. Jeśli więc mamy problemy ze zbyt małym apetytem, zwłaszcza u osób starszych, przetwory z pigwą, mogą nam bardzo pomóc. Dodatkowo ogranicza zaburzenia trawienia, w tym pomaga uniknąć grypy żołądkowej, przy czym korzystnie na nasz układ pokarmowy działają także nasiona pigwy. Odpowiednio przygotowane, delikatnie przeczyszczają nasz organizm. Nasiona pigwy można również stosować jako okład, bardzo pomocny przy zapaleniu skóry.

Jeśli dzięki powyższemu artykułowi rozwialiśmy wasze wątpliwości co jest najlepsze jako naturalny środek wspomagający zwalczanie grypy – zapraszamy do sklepu z drzewami owocowymi w którym mi. możemy dokonać zakupu wyżej wspomnianej pigwy.

Polecane artykuły

W co powinieneś się zaopatrzyć posiadając własną saunę?

Ostatnią rzeczą jaką musimy wykonać aby zacząć cieszyć się nowo powstałym i zarazem gotowym do użytku pomieszczeniem jest...

Z czego uszyte są fraki do tańca?

Stroje tancerzy to garderoba wyjątkowa, która ma przyciągać wzrok, ale przede wszystkim zapewniać pełen komfort. Strój powinien być...

Wykres funkcji jako dziedzina wielu nauk

Tematem dzisiejszego artykułu jest wykres funkcji. Czym ten wykres jest? Otóż, jest graficznym przedstawieniem dowolnej funkcji. Każdą funkcję...

Ewakuacja próbna obiektu – co powinieneś wiedzieć

Zapewne nie raz w swoim życiu mieliśmy styczność z przeprowadzaniem ewakuacji budynku w celach treningowych. Takie zachowanie ma...